Unisun Energy adviseert ondernemers 

Een “smart grid” (slim elektriciteitsnetwerk) is een geavanceerd elektriciteitsnetwerk dat gebruikmaakt van digitale technologieën en communicatiesystemen om de efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid van de elektriciteitsvoorziening te verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van smart grid oplossingen voor bedrijven:

  1. Realtime Monitoring:

Smart grids maken gebruik van sensoren en geavanceerde meters om real-time energie gegevens te verzamelen. Wat verbruikt u op welk moment en hoeveel. Bovendien helpt het netbeheerders problemen met het elektriciteitsnet snel te identificeren en te reageren op storingen.

  1. Energieopslag:

Een cruciaal onderdeel van een smart grid is energieopslag, zoals grootschalige batterijen. Deze opslagsystemen slaan overtollige energie op wanneer de vraag laag is en stellen deze beschikbaar wanneer de vraag hoog is. Dit helpt om de balans tussen vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening te vergroten.

  1. Tweerichtingsverkeer van energie:

In traditionele elektriciteitsnetwerken stroomt elektriciteit van centrale opwekking naar eindgebruikers. In een smart grid kunnen eindgebruikers echter ook elektriciteit terugleveren aan het netwerk, vooral als ze zelf duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen hebben. Dit tweerichtingsverkeer van energie maakt een efficiënter gebruik van hernieuwbare energie mogelijk en kan zelfs een financieel voordeel bieden voor de ondernemer.

  1. Integratie van duurzame energiebronnen:

Smart grids integreren naadloos groene energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, in het energienetwerk. Ze kunnen automatisch reageren op de variabiliteit van deze bronnen en zorgen voor een soepele energielevering.

  1. Verbeterde efficiëntie:

Door het verminderen van energieverliezen, het beheren van piekbelastingen en het optimaliseren van het gebruik van middelen, verbeteren smart grids de efficiëntie van het elektriciteitsnetwerk als geheel.

  1. Veerkracht tegen noodscenario’s:

Smart grids zijn veerkrachtiger tegen noodsituaties zoals stroomuitval. Dankzij een smart grid met energieopslag is het mogelijk om toch stroom te gebruiken vanuit de opslagbatterijen tijdens een stroomuitval. 

  1. Flexibiliteit voor elektrische voertuigen:

Elektrische voertuigen worden steeds populairder en smart grids bieden de mogelijkheid om oplaadpunten te integreren en op een intelligente manier te beheren, zodat ze worden opgeladen wanneer elektriciteit het goedkoopst en het duurzaamst is.

Een smart grid oplossing voor bedrijven is een cruciaal onderdeel van de overgang naar een duurzame, efficiënte en betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Ze bieden tal van voordelen voor netbeheerders, energieleveranciers en eindgebruikers door de elektriciteitsvoorziening te optimaliseren en te verduurzamen. Dit draagt bij aan een groenere toekomst en een beter beheer van de elektriciteitsinfrastructuur. 

Denkt u na over een zakelijke smart grid oplossing? Bij Unisun Energy kunnen we u hierbij adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we gezamenlijk uw wensen en de mogelijkheden kunnen bespreken.