Denkt u als ondernemer na over zakelijk energie opslaan? De opmars van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie is in volle gang, zowel in Nederland als in de regio’s Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Dit brengt een reeks aan nieuwe uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van netcongestie. Voor een succesvolle transitie naar een duurzaam elektriciteitssysteem is zakelijke energieopslag cruciaal. Unisun Energy speelt een centrale rol in het adviseren en implementeren van zakelijke energieopslagoplossingen. 

Duurzame energie 

Om de klimaatdoelen te halen zien we de afgelopen jaren een flinke stijging in de opwekking van groene energie, maar tegelijkertijd zien we ook dat er steeds meer bedrijven veel meer energie gebruiken. Denk aan extra laadpalen, meer elektrische machines en processen die steeds meer en meer geëlektrificeerd worden. De groei van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, zorgt voor een hoge capaciteit aan energie wanneer de zon schijnt en het waait. Maar deze bronnen zijn echter sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Geen wind, is geen energie en in de avond wordt geen zonne-energie opgewekt. Om toch ook de lampen in de avond te laten branden of diverse machines te laten draaien, kunnen we energie opslaan in grote opslagbatterijen die op verzoek terug kunnen leveren aan uw apparaten. 

Netcongestie en de rol van elektriciteitsopslag

Zoals eerder benoemd, wordt het steeds drukker op het elektriciteitsnet. Er ontstaat zelfs in diverse regio’s overbelasting, ook wel netcongestie genoemd. De groeiende vraag naar elektriciteit, vooral tijdens piekuren, heeft in sommige regio’s geleid tot stroomuitval en verhoogde energiekosten voor bedrijven. Zakelijk energie opslaan kan dienen als een buffer, waardoor de elektriciteitsvraag tijdens piekuren kan worden verminderd en een gelijkmatige stroomtoevoer kan worden gehandhaafd. Dit heeft niet alleen voordelen voor de betrouwbaarheid van de energievoorziening, maar ook voor kostenbesparingen voor ondernemers en het verminderen van netcongestie.

Waarom is zakelijk energie opslaan belangrijk?

Zakelijke energie opslaan kan de energietransitie verstellen. Het stelt bedrijven in staat om overtollige energie op te slaan wanneer de productie hoog is, zoals op zonnige dagen, en deze energie later vrij te geven wanneer de vraag piekt. Dit betekent dat bedrijven en gemeenschappen kunnen vertrouwen op een constante elektriciteitsvoorziening, ongeacht de schommelingen in de productie van duurzame energiebronnen. Unisun Energy helpt klanten bij het ontwerpen en implementeren van zakelijke energieopslagoplossingen die perfect zijn afgestemd op hun behoeften.